Organisatie

Kasteel van Gaasbeek
Net buiten Brussel maar midden in de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Een bezoek aan het kasteel prikkelt al je zintuigen. We streven ernaar onze bezoekers een beklijvende ervaring te bieden. Verrassende projecten waarin historisch erfgoed op een creatieve manier ‘vertaald’ wordt naar vandaag, dompelen je onder in steeds wisselende decors. In het kasteel vind je verder een bibliotheek en een archief (beide toegankelijk op afspraak), een museumshop en een regionaal bezoekerscentrum. Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Functieomschrijving

Samen met de verantwoordelijke van de collectie registreer je de collectie in Adlib Museum Standaard. Dit is een softwareprogramma waarmee je een collectie kan beheren en ontsluiten. Alle gegevens (titel, beschrijving, afmetingen, foto, bewaarplaats, …) van de kunstwerken en objecten voer je in deze database in.

Profiel

Competenties die tijdens de stage aan bod komen • Registreren van een collectie: kunst- en erfgoedobjecten nauwkeurig beschrijven in een databank volgens de richtlijnen van de organisatie en bijkomende informatie opzoeken. • Digitale beelden maken: digitale beelden maken en opnemen in een databank volgens de richtlijnen van de organisatie. • Schade aan kunst- en erfgoedobjecten herkennen en signaleren: schade (bvb. waterschade, schimmel, insecten, …) aan kunst- en erfgoedobjecten herkennen en doorgeven aan de collectieverantwoordelijke. • Nummeren van kunst- en erfgoedobjecten: volgens bestaande afspraken inventarisnummers aanbrengen op kunst- en erfgoedobjecten en ervoor zorgen dat de nummering zonder schade verwijderd kan worden. • Kunst- en erfgoedobjecten zorgzaam hanteren: kunst- en erfgoedobjecten met de nodige zorg hanteren met aandacht voor de toestand en de fragiliteit van het materiaal waaruit de objecten zijn gemaakt. • Informatie verzamelen: gericht beschikbare informatiebronnen raadplegen (bijvoorbeeld: bibliotheek, internet), de meest relevante gegevens selecteren en de gevonden informatie bewaren. • Advies vragen: als de eigen kennis tekort schiet advies vragen om tot het juist antwoord te komen. • Nauwkeurig werken: taken en activiteiten uitvoeren met aandacht voor precisie en stiptheid. • Zelfstandig werken: een taak tot een goed einde brengen door zelf de nodige kennis en informatie te verzamelen, zonder hulp van anderen.

Aanbod

• Je wordt opgenomen in een klein, gedreven team. • Wij voorzien de volgende begeleiding: intakegesprek (instructies, context, …), wekelijkse reflectie tijdens opstartfase, functioneringsgesprek en evaluatie.

Categorie
Andere
Type
Stage
Regio
Vlaams-Brabant