Organisatie

Kasteel van Gaasbeek
Net buiten Brussel maar midden in de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Een bezoek aan het kasteel prikkelt al je zintuigen. We streven ernaar onze bezoekers een beklijvende ervaring te bieden. Verrassende projecten waarin historisch erfgoed op een creatieve manier ‘vertaald’ wordt naar vandaag, dompelen je onder in steeds wisselende decors. In het kasteel vind je verder een bibliotheek en een archief (beide toegankelijk op afspraak), een museumshop en een regionaal bezoekerscentrum. Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Functieomschrijving

Onder leiding van de medewerker publiekswerking werk je een typerondleiding uit voor een specifieke doelgroep (anderstaligen, doven, blinden en slechtzienden, …). Je verdiept je in de geschiedenis van het kasteel, de collectie, technieken voor het rondleiden van de specifieke doelgroep en de doelgroep zelf. Je test en evalueert je rondleiding.

Profiel

Competenties die tijdens de stage aan bod komen • Plannen: doelen en prioriteiten bepalen en daarbij de nodige acties, tijd en middelen aangeven om de gekozen doelen te bereiken. • Een activiteit voorbereiden: ideeën omzetten in een concrete activiteit met een duidelijk programma en duidelijke doelstellingen en alle voorbereidingen treffen voor een goed verloop van de activiteit. • Een activiteit uitvoeren: het vooraf vastgelegde plan voor een activiteit in de praktijk brengen door de toegewezen rol op te nemen en toe te zien op een goede uitvoering en verloop van de activiteit. • Een activiteit evalueren: aanduiden wat goed en wat slecht verlopen is bij een activiteit, reflecteren over de oorzaken van dit slagen en mislukken en bepalen hoe de mindere zaken een volgende keer beter aangepakt kunnen worden. • Informatie verzamelen: gericht beschikbare informatiebronnen raadplegen (bvb. databanken, literatuur, internet), de meest relevante gegevens selecteren en de gevonden informatie bewaren. • Informatie verwerken: orde scheppen in een veelheid aan informatie, onderlinge verbanden leggen en de informatie verwerken tot ze begrijpelijk is. • Leercontexten opzetten: een omgeving inrichten of organiseren waarin deelnemers (bewust of onbewust) leren door deel te nemen aan de activiteiten die daar plaats vinden. • Een veilige mentale ruimte creëren: een ruimte scheppen en een groepssfeer creëren waarbinnen mensen zich goed en aanvaard voelen zodat ze zichzelf kunnen zijn. • Initiatief nemen: kansen zoeken en benutten, uit eigen beweging als eerste ideeën of acties voorstellen en zelf iets doen zonder af te wachten tot anderen actie ondernemen. • Netwerken: bewust contacten leggen met personen die interessant zijn voor jezelf of voor de organisatie en goede relaties met hen onderhouden, ook in moeilijke omstandigheden (bvb. met mensen met verschillende opvattingen en achtergrond). • Participatief werken: ervoor zorgen dat mensen deelnemen aan een taak of overleg. Samen afspraken maken over de doelstellingen en de aanpak van de taak of het overleg en een meerwaarde realiseren voor het groeiproces en het resultaat. • Bezoekers verwelkomen en informeren: bezoekers aanspreken en op maat informeren op een uitnodigende en laagdrempelige manier. • Voor een groep spreken: een inhoud duidelijk, boeiend en enthousiasmerend mondeling overbrengen op anderen, afgestemd op de doelgroep en inspelend op hun reacties. • Non-verbaal communiceren: de eigen lichaamstaal optimaal aanwenden in functie van de uitstraling naar anderen en het versterken van de verbale communicatie. Lichaamssignalen van anderen detecteren en interpreteren en er gepast op inspelen.

Aanbod

• Je wordt opgenomen in een klein, gedreven team. • Wij voorzien de volgende begeleiding: intakegesprek (instructies, context, …), wekelijkse reflectie tijdens opstartfase, functioneringsgesprek en evaluatie.

Categorie
Vorming en onderwijs
Type
Stage
Regio
Vlaams-Brabant