Organisatie

Tele-Onthaal Vlaams-Brabant en Brussel
Elke dag vinden ongeveer 335 mensen in Brussel en Vlaanderen bij de algemene hulplijn Tele-Onthaal een klankbord om te praten over hun zorgen, verdriet of problemen. Vrijwilligers vormen het kloppend hart van Tele-Onthaal. Anoniem, gratis en in een veilig kader staan zij hulpvragers te woord, 24/7 via het telefoonnummer 106 en elke avond en woensdag en zondagnamiddag via chat op www.tele-onthaal.be. Op elk moment kan iemand nood hebben aan een ondersteunend gesprek, ook buiten de klassieke openingsuren. Zo is Tele-Onthaal een belangrijke schakel in de preventie en vroegdetectie van geestelijke gezondheidsproblemen, alsook een voorportaal of eerste stap naar (verdere) hulp.

Functieomschrijving

Wil je graag aan de telefoon luisteren naar mensen die in alle anonimiteit en vertrouwen over hun moeilijkheden praten? Kan je je inleven in de moeilijkheden die anderen ervaren? Heb je reeds ondervonden dat mensen in je omgeving graag in vertrouwen met je praten? Wil je je gespreksvaardigheden vergroten en groeien als persoon? Ben je op zoek naar een zinvol engagement? Heb je voldoende vrije tijd? Dan is het vrijwilligerswerk bij Tele-Onthaal Vlaams-Brabant en Brussel waarschijnlijk iets voor jou! Wat vragen we ? - Je hoeft geen specifieke opleiding te hebben. We vragen wel dat je aanleg en interesse hebt om te luisteren naar anderen. - Je hebt eerbied voor ieders persoonlijke overtuiging en levenswijze. - Je bent minstens 21 jaar oud. - Je kan je gemiddeld 4u per week tijd vrijmaken. Je kan deze uren ook maandelijks spreiden naar gelang je beschikbare tijd. Je ziet het ook zitten om ‘s nachts gesprekken te voeren. - Je kan je verplaatsen naar onze luisterpost in centrum Brussel. - Je bent bereid om een opleiding met een stage te volgen. Een deel van de opleiding (3 zaterdagen en 5 avonden) gaat door voor je aan de telefoon komt, een ander deel (1 zaterdag en 4 avonden) als je al even meewerkt.

Profiel

Empathisch. Respectvol. Meelevend. Onbevooroordeeld. Herken je je in de woorden die je leest? Maak je sterktes hoorbaar. Want bij jou kunnen mensen op verhaal komen. Praten helpt. De beste zorg is iemand die luistert. Tele-Onthaal Vlaams-Brabant en Brussel zoekt vrijwilligers die dankzij een helpend gesprek iemand weer op weg helpen. Er is een dringende nood aan mensen zoals jij. Je helpt mensen om anders naar hun probleem te kijken. Je brengt verlichting aan in verdriet en steunt mensen om, als dat nodig is, de stap naar verdere hulpverlening te maken. Je wordt voor dit werk goed en boeiend opgeleid en permanent begeleid door deskundige beroepskrachten.

Aanbod

Wat bieden we ? - Tele-Onthaal biedt je zinvol vrijwilligerswerk. De hulpvragers geven jou hun vertrouwen; een gesprek met jou doet hen goed. - Je krijgt gratis een boeiende opleiding, je ontplooit jezelf en verruimt je kijk op het leven. - Je wordt daarbij goed begeleid door beroepskrachten, zij ondersteunen jou als vrijwilliger en zorgen voor permanente vorming. - Je werkt mee aan hulpverlening voor iedereen met levensmoeilijkheden, met grote en kleine zorgen. - Je maakt deel uit van een fijne en heel diverse groep vrijwilligers die elkaar steunen en aanmoedigen. Daarbij wordt er gezorgd voor een toffe, warme, een aangename sfeer. - Je wordt vergoed voor je verplaatsingskosten. - Je hebt de mogelijkheid om, na verloop van tijd, ook mee te werken aan de hulpverlening via chat.
Categorie
Andere
Type
Vrijwilligerwerk
Tewerkstelling
Deeltijds
Regio
Brussels Hoofdstedelijk Gewest