Organisatie

VIAA
Het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA digitaliseert, bewaart en ontsluit audiovisueel materiaal samen met partners uit de cultuur‐, erfgoed‐ en mediasector. Vlaanderen heeft een bijzonder rijk cultureel verleden, dat zich tot in het digitale veld uitstrekt. Tot voor kort werd weinig of niets ingezet op de duurzame bewaring van deze digitale assets of objecten. Om hier een antwoord op te bieden, werd VIAA eind december 2012 opgericht door de Vlaamse regering. Sindsdien bouwt VIAA een brede dienstverlening uit rond het digitaliseren en archiveren van media. Dit digitaal archiefmateriaal wordt tevens ontsloten op interactieve webplatformen gericht naar scholen, bibliotheken, onderzoekers en het grote publiek. Recent lanceerde VIAA de website hetarchief.be, met als eerste thema “Nieuws van de Groote Oorlog”, waarbij alle kranten tussen 1914 en 1918 voor iedereen beschikbaar werden gesteld. Met de campagne De Beeldcapsule vestigde VIAA onlangs de aandacht op het bewaren van ons audiovisueel erfgoed. VIAA voor scholen: VIAA heeft het webplatform ‘Testbeeld’ ontwikkeld, dat leerkrachten Vlaams audiovisueel materiaal wil bieden dat ze met plezier in de klas kunnen gebruiken. Het platform stelt reeds 6000 video’s ter beschikking en wordt door 15% van de scholen in Vlaanderen gebruikt. Vorig schooljaar werktengedetacheerde leerkrachten voor de vakken muzische vorming, wereldoriëntatie (lager onderwijs‐3de graad), Nederlands, aardrijkskunde, natuurkunde, geschiedenis/PAV en techniek (secundair onderwijs 1 ste en 2de graad). Zij zorgden voor de selectie en het contextualiseren van het audiovisueel materiaal in functie van de eindtermen en leerplandoelstellingen. Dit schooljaar willen we uitbreiden naar de basisvakken secundair onderwijs 3de graad.

Functieomschrijving

Je komt als gedetacheerde leerkracht terecht in het interactieteam van VIAA. Dit team bestaat op dit moment uit 4 mensen en is verantwoordelijk voor de uitbouw van interactieve webplatformen voor het ontsluiten van digitaal archiefmateriaal. VIAA zoekt gedetacheerde leerkrachten voor volgende vakken: - Nederlands (2 halftijdse: 2,5 dagen/week of 1 voltijdse: 5 dagen/week) ­- Geschiedenis/PAV (1/5: 1 dag/week) of Cultuur‐ en Gedragswetenschappen (1/5: 1dag/week) of een combinatie van beide (1 halftijdse: 2,5 dagen/week) - Minimum 2 vakken wetenschappen: aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica en natuurwetenschappen (afhankelijk van de combinatie 1/5: 1 dag/week tot 1 halftijdse: 2,5 dagen/week) Deze leerkracht moet: ● beschikken over een grondige kennis van de vakgebonden eindtermen en leerplannen voor de verschillende onderwijstypes; ● kunnen loskoppelen van specifieke schoolcontexten en lesmethodes; ● op basis van de aanvragen van vakleerkrachten bruikbaar archiefmateriaal selecteren in samenwerking met VRT‐archivarissen; ● lacunes opsporen in het aanbod en concrete en gedetailleerde voorstellen doen om deze aan te vullen; ● ‘best practice’ voorbeelden aanmaken, die leerkrachten concreet op weg helpen met ons audiovisueel aanbod; ● beschikken over een netwerk van leerkrachten (bij voorkeur in verschillende scholen, koepels en onderwijstypes), auteurs van educatieve pakketten, pedagogische begeleidingsdiensten, ... dat je gericht kan inzetten om VIAA te introduceren.

Profiel

Je bent: ● gepassioneerd door je vak en overtuigd van de meerwaarde van audiovisueel materiaal in deklas; ● vast benoemd en hebt minstens een aantal jaren les gegeven; ● heel goed vertrouwd met PC en internet; ● in staat zelfstandig te werken en te plannen en je kan hierover open communiceren; ● iemand met oog voor kwaliteit van de opgeleverde zaken; ● bereid om minimaal één vaste dag per week in ons kantoor te Gent werken en geregeld je te verplaatsen naar het archief van VRT in Brussel; ● communicatief aangelegd; ● je schrijft vlot. Ervaring met redactiewerk is een pluspunt.

Aanbod

● Je komt terecht bij een jonge en dynamische organisatie die staat voor innovatie in het Vlaamse ICT, media‐ en cultuurlandschap. ● Je maakt deel uit van een gedreven team, waar collegialiteit en professionalisme troef zijn. ● Kansen voor eigen inbreng, initiatief, verantwoordelijkheid en breed engagement. ● Ruime interne en externe contacten.
Categorie
Vorming en onderwijs
Type
Tijdelijk
Tewerkstelling
Deeltijds
Regio
Oost-Vlaanderen