Organisatie

Stad en Architectuur vzw
Stad en Architectuur VZW is een vereniging, gevestigd in Leuven, die architectuur in België promoot aan de hand van debatten, lezingen en tentoonstellingen en die voor haar activiteiten samenwerkt met M – Museum Leuven en Kunstencentrum STUK te Leuven. Stad en Architectuur maakt een stimulerend architectuurklimaat zichtbaar, ervaarbaar en bediscussieerbaar. Hierbij inspireert zij een breed publiek om zodoende een zo groot mogelijke maatschappelijke betrokkenheid te creëren.

Functieomschrijving

Stad en Architectuur vzw nodigt curatoren uit zich kandidaat te stellen om de lezingenreeks AUDITORIUM 15/16 te organiseren. De dertiende editie van AUDITORIUM loopt van oktober 2015 tot mei 2016 in Kunstencentrum STUK. Stad en Architectuur vzw vraagt curatoren zich aan te melden met een beknopt concept van de lezingenreeks. Auditorium 15/16 AUDITORIUM is een thematische lezingenreeks die een verscheidenheid van ervaring en expertise in eigentijdse architectuur bij elkaar brengt. Gedurende acht avonden vestigen internationale ontwerpers de aandacht op nieuwe tendensen en ontwikkelingen op het vlak van architectuur, stedenbouw en design. De reeks bestaat uit een mix van gerenommeerde ontwerpers en ook minder bekend architectuurtalent aan het begin van een internationale doorbraak. Bekende namen die de afgelopen jaren op de affiche prijkten: 51N4E, Lacaton & Vassal, Sou Fujimoto, MVRDV, West 8, Diener & Diener, Snohetta, Alvaro Siza, Charles Jenks, OMA (Rem Koolhaes), Henning Larsen, Mecanoo en anderen. Thema Sinds 2011 kiest Stad en Architectuur voor een brede thematische aanpak. Het thema geeft de lezingenreeks een sterk profiel, maar laat voldoende ruimte voor variatie en kwaliteit van de individuele lezingen. Als voorbeeld geldt de lopende editie 14-15 met het thema ‘Power Politics Architecture’ waarbij sprekers uit verschillende werelddelen de aandacht vestigen op de ambigue relatie tussen macht, politiek en vormgeving en hoe vormgeving wereldwijd bepaald wordt door diverse sociaal-politieke contexten. Welke rol heeft de curator? De curator bedenkt, ontwikkelt en voert het concept van de lezingenreeks in STUK uit. De opdracht omhelst zowel het opstellen van een long list van potentiële sprekers, het vastleggen van de lezingen met de sprekers, het schrijven van promotionele teksten, het regelen van praktische afspraken, het onthaal van sprekers en het verzorgen van introducties en nabesprekingen. Waaraan moet het concept voldoen? • Het concept omschrijft het thematische kader van de lezingenreeks. Het thematische kader geeft de selectie een grotere samenhang in een internationale context. • Het concept reikt relevante raakvlakken met het thema aan. • Het concept laat toe diverse disciplines (architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, design, kunst) te integreren. • Het concept geeft enkele duidelijke en ambitieuze voorbeelden van mogelijke sprekers. De variatie en kwaliteit van de individuele lezingen primeert boven het overkoepelende thema. • Het concept is niet langer dan 2 A4 pagina’s in het Nederlands. Planning • kandidaatstelling met een beknopt concept tot 2 maart 2015 • Organisatie (het opstellen van een long list, het vastleggen van de lezingen met de sprekers, het schrijven van promotionele teksten) vanaf maart tot 1 juli 2015 • Uitvoering (praktische regelingen, introducties en nabesprekingen) van oktober 2015 tot mei 2016

Profiel

Stad en Architectuur richt zich tot al wie • een gedetailleerde kennis van actuele internationale ontwikkelingen binnen de hedendaagse architectuur heeft. • beschikbaar is om het project te realiseren en deel te nemen aan noodzakelijk overleg hierover.

Aanbod

Freelancecontract voor de duur van het project (van april 2015 tot mei 2016) Voor het volledige traject is een vergoeding voorzien van € 7.000 (exclusief het budget voor de uitwerking van het programma met erelonen en transporten van sprekers).
Categorie
Artistiek
Type
Tijdelijk
Tewerkstelling
Deeltijds
Regio
Vlaams-Brabant