Schatten van Vlieg 2017

Van 2015 tot 2019 zoomen we met de Schatten van Vlieg in op de 5 zintuigen. Na de zomeracties van 2015 “Hoor jij wat ik hoor?” en 2016 “Zie jij wat ik zie”? werken we in 2017 rond het thema “Ruik jij wat ik ruik?”.

-> Jouw eerste Schatten van Vlieg? Ontdek het concept en praktijkvoorbeelden. 

-> Een terugblik naar Schatten van Vlieg 2016


Thema 2017: Ruik jij wat ik ruik?

Geur heeft een invloed op je gewaarwording en op de aanmaak van een herinnering. We willen kinderen spelenderwijs bewust maken van die geuren die er zijn.

Geur maakt het leven en ook de cultuurbeleving intenser. Het maakt onmiddellijk reacties los en is dus een leuke en toegankelijke manier om kinderen met kunst en cultuur in contact te brengen.

Lees meer over het thema

Campagnemateriaal

Wat zit er in de schatkist?

  • Een kunsteducatief item dat doorwerkt op het thema ‘Ruik jij wat ik ruik?’
  • Een logboek per waarin kinderen hun naam en feedback kunnen noteren
  • Een gadget met onmiddellijke funfactor

Ontdek hier meer info over het campagnemateriaal

Campagnemateriaal bestellen?

Vanaf eind januari kan je je inschrijven voor Schatten van Vlieg 2017 en zo meteen je campagnemateriaal bestellen.

Meertaligheid tijdens de zomeractie

Zowel de kijkboekjes als de affiches zijn beschikbaar in het Nederlands èn in het Frans. “Moet en/of mag onze organisatie ook Franstalig campagnemateriaal voorzien tijdens de Schatten van Vlieg?” Ontdek het hier:

Meer info over de taalwetgeving

Inspiratie

1) Inspiratiedag
Tijdens de inspiratiedag op 26 januari laten we 80 deelnemers kennis maken met het thema en zetten we goede praktijkvoorbeelden in de kijker. De inspiratiedag is helaas volledig volzet

Wie er niet bij kan zijn, niet getreurd. Je mag nog een lading inspiratie verwachten in de vorm van drie inspiratiegidsen. 

2) Inspiratiegidsen
Om je te helpen met het uitstippelen van een schattentocht, stelden we drie inspiratiegidsen met voorbeeldopdrachten op.

Alle drie de gidsen zijn beschikbaar vanaf eind januari.

3) Een zoektocht op maat van verschillende leeftijden

Met de juiste prikkels en opdrachten bezorg je jonge kinderen of iets oudere kinderen een geweldige schattenzoektocht. 

3) Leeslijst
Haal nog meer inspiratie uit onze leeslijst en leer hoe je kinderen attent kan maken op allerlei manieren van kijken. Deze lijst komt weldra online. 

4) Boek
We zoeken ook dit jaar een boek ter ondersteuning van het thema.

5) Hulplijn
Geen zin of tijd om zelf een zoektocht op poten te zetten? Schakel een hulplijn in. We zochten een aantal organisaties met educatieve expertise rond families. Zij werken een zoektocht op maat van jouw organisatie uit of voorzien een aanvullende workshop.

Communicatie

Je kan je zoektocht op verschillende manieren in de kijker zetten. Om je hierbij te helpen, bieden we in het voorjaar van 2017 heel wat tools aan. Tussen februari en mei verschijnen hier voorbeeldtekstjes, het campagnebeeld, invoerrichtlijnen voor de UiTdatabank, een sjabloon om eenvoudig je opdrachten van de schattenzoektocht op weer te geven en praktijkvoorbeelden van vorig jaar.