UiTforum

UiT is IN | dinsdag 18 oktober 2016 | Kinepolis Gent

UiT is INformatief, INformeel, INclusief, INternationaal... UiT speelt IN op een maatschappij in verandering. Denk maar aan tips op maat, UiTPAS waardoor je de vrijetijdsvoorkeuren van je burgers beter leert kennen, een mobiele UiTbalie met persoonlijk UiTadvies, taaliconen of een app voor een Schatten van Vlieg-wandeling doorheen de gemeente.

10u tot 10u30

UiT is IN: the movie

Waar wil UiT de komende vijf jaar naartoe? Hoe spelen we nu én in de toekomst in op maatschappelijke veranderingen? UiT is meer dan ooit IN.

10u40 - 11u25

Kies 1 van volgende sessies.

1

Balen: Geïntegreerde vrijetijdscommunicatie

Door: Bart Boets

In de Antwerpse gemeente Balen is UiT alomtegenwoordig. Naast talrijke UiTkanalen, zetten ze in op een doorgedreven doelgroepenbeleid.

Het leverde hen vorig jaar terecht een nominatie voor UiTgemeente van het jaar op. Enkele succesingrediënten: een integrale aanpak, een strakke planning en kwalitatief hoogstaande UiTcommunicatiekanalen. Bart Boets vertelt je hoe ze het aanpakken.

Lees meer

2

Inclusief communiceren in tijden van digitalisering

Door: Eric Goubin

De wereld verandert. Dit vertaalt zich ook in de manier waarop wij communiceren over vrije tijd. Deze wordt steeds digitaler. Maar wordt iedereen zo bereikt?

Websites, apps, facebook, snapchat, whatsapp… ze worden steeds meer de norm. Maar wordt iedereen zo bereikt? Hoe kan een overheid ervoor zorgen dat geen enkele bevolkingsgroep uit de boot valt? Eric Goubin (Kortom) toont hoe je met laagdrempelige, inclusieve communicatie specifieke doelgroepen kunt blijven bereiken.

Lees meer

3

UiTPAS INformeert: 3 nieuwe regio's

Door: Stefanie De Pauw, Lien De Vos & Liko Vaes

In de loop van 2017 zul je ook in de stad Lier, regio Meetjesland en regio Westhoek met je UiTPAS terecht kunnen. Welke rol zien zij voor UiTPAS?

Stad Lier, regio Meetjesland en regio Westhoek vervoegen in de loop van 2017 Brussel, Gent, Oostende, regio Dender, regio Zuidwest en Regio Kempen en zo zal UiTPAS beschikbaar zijn in 33 steden en gemeenten, goed voor ruim 1,4 miljoen inwoners in Vlaanderen en Brussel. Stefanie De Pauw (Comeet), Lien De Vos (Westhoek Overleg) en Liko Vaes (Lier) vertellen je welke rol zij zien voor UiTPAS in hun vrijetijdsbeleid.

Lees meer

4

De nieuwe UiTdatabank: een inleiding

Karen Schilders, helpdeskmedewerker van CultuurNet Vlaanderen, maakt je wegwijs doorheen de nieuwe UiTdatabank.

11u35 - 12u20

Kies 1 van volgende sessies.

1

UiT met de caravan

Door: Arvid Waelkens & Sjoukje Smedts

Hoe zetten Mechelen en regio Zuidwest een caravan in als marketinginstrument voor vrijetijdsaanbod?

Stad Mechelen wou in de zomer van 2015 haar nieuwe UiTsite www.UiTinmechelen.be bekend maken bij een ruimer publiek. In regio Zuidwest ging men in de zomer van 2016 de boer op om UiTPAS Zuidwest te promoten en iedereen wegwijs te maken doorheen het zomerse vrijetijdsaanbod. Hoe ze het hebben aangepakt hoor je in deze sessie.

Lees meer

2

Centraal in de stad: De centrale

Door: Nele Goethals

De Centrale is een ontmoetingsplek voor cultuurvogels van diverse pluimage met een duidelijke blik naar de interculturele stad.

Hoe betrekt De Centrale de mensen uit de stad en welke plek krijgt De Centrale in die multiculturele wijk? Nele Goethals maakt je wegwijs in de communicatie naar een etnisch divers publiek.

Lees meer

3

UiTPAS informeert: hoe start je ermee?

Door: Tanja Rutten

Een UiTPAS lanceer je niet van vandaag op morgen. Er gaat een ruim voorbereidingstraject aan vooraf.

Tanja Rutten, UiTPAScoördinator van de gemeente Maasmechelen, vertelt je hoe zij het aangepakt hebben. Aan welke zaken moet je denken? Welke partners betrek je? Hoe bed je het in een bestaande werking? Wie doet wat?

Lees meer

4

De nieuwe UiTdatabank: een inleiding

Karen Schilders, helpdeskmedewerker van CultuurNet Vlaanderen, maakt je wegwijs doorheen de nieuwe UiTdatabank.

12u30 - 13u30

Lunch & powerpresentaties

Tijdens de lunch kun je 3 powerpresentaties volgen. Dit zijn korte presentaties van 10 minuten, die telkens ingaan op 1 onderwerp. Je mag je verwachten aan presentaties over o.a. taaliconen, gesegmenteerd communiceren, Rap op stap, familievriendelijke communicatie en het opzetten van een lokaal netwerk.

13u35 - 15u

Kies 1 van volgende sessies.

1

Op stap in Gent: van stadsloket tot De Krook

In tijden van digitalisering blijft informeel contact belangrijk.

Daarom zet de stad Gent in op laagdrempelige balies waar burgers en toeristen terecht kunnen voor hun informatie en tickets.

Lees meer

2

Op stap in Gent: zoek de schat van Vlieg met Ojoo

Door: Saartje Cauwenbergh

Samen met Ojoo en CultuurNet creëerde de stad Gent een digtiale schattenzoektocht.

Families konden tijdens de zomer op zoek naar de Schat van Vlieg met behulp van een app. Ontdek Gent en volg de Schatten van Vlieg-route op je smartphone.

Lees meer

3

Op stap in Gent: Kunst op straat

Door kunst op de straat te brengen, wil de stad Gent kunst op een laagdrempelige manier dichter bij de mensen brengen en de mensen dichter bij elkaar.

Daarom zet Gent in 2016 ‘kunst op straat’ in de schijnwerpers. Deze wandeling brengt je langs een selectie kunstwerken doorheen de stad.

Lees meer

4

Naar een cultuureducatief UiTnetwerk

Is de tijd rijp om de cirkel rond te maken en vanuit het UiTnetwerk stevig in te zetten op cultuureducatie?

Onder het collectieve label UiT maken lokale besturen in Vlaanderen je wegwijs in het plaatselijke vrijetijdsaanbod. In 2013 zag ook de UiTPAS het levenslicht: een project op het snijvlak van informatie en participatie. Maar hoe kunnen steden en gemeenten hun burgers makkelijker en beter informeren over het lokale educatieve aanbod voor jong en oud? En hoe kunnen we van Aalst tot Zutendaal stevige bruggen bouwen tussen onderwijs- en cultuureducatieve spelers in de regio? Steven Slos (stad Brugge) gaat samen met jullie op zoek naar noden en aspiraties van beleidsmakers, informatiedeskundigen en educatoren.

Lees meer

5

UiTPAS informeert: een panelgesprek over toeleiding via UiTPAS

Gent wil ook mensen die het financieel moeilijk hebben de kans geven om te genieten van het vrijetijdsaanbod dat de stad rijk is.

Dit vertaalt zich in een sociaal beleid met extra aandacht voor toeleidingsinitieven. Hoe je dit doet met UiTPAS hoor je uit eerste hand, gevolgd door een panelgesprek.

Lees meer

15u15 - 16u30

Verkiezing UiTgemeente van het jaar

Ook dit jaar kies jij wie UiTgemeente van het jaar wordt. Tijdens de slotshow maakt de jury bekend welke UiTgemeenten hiervoor in aanmerking komen, waarna jij beslist wie de opvolger van Oostende wordt.

Wil je zelf meedingen naar de titel van UiTgemeente van het Jaar? Dien dan een project in waarmee je in het verleden meer, nieuw of ander publiek wou bereiken en dat je graag zou hernemen. Indienen kan via volgende link.

17u

Vroegboekactie: gratis naar de film!

Het UiTforum in de Kinepolis, tijdens het Filmfestival. Dat roept om een film! De eerste 50 deelnemers die inschrijven voor het UiTforum, kunnen aansluitend gratis naar de film van 17u. Op dit moment is het programma nog niet gekend, maar we laten je uiteraard nog weten welke film het wordt. Snel wezen is dus de boodschap!

Praktisch

Wanneer: dinsdag 18 oktober. Onthaal vanaf 9u30. De eerste sessie start om 10u en het UiTforum eindigt om 16u15. Aansluitend is er nog een drink.

Waar: Kinepolis Gent, Tentoonstellingslaan 12 Gent. Onthaal is in het Festivaldorp (Parking Kinepolis)

Prijs: € 85. Elke extra persoon van je gemeente betaalt slechts € 50. Alle prijzen zijn inclusief btw.